Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY ADEPTŮ NA POSUZOVATELE DRŮBEŽE 2010

27. 8. 2010

 

 

ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY ADEPTŮ

 NA POSUZOVATELE DRŮBEŽE

 
Ve dnech 23. a 24. července 2010 proběhly opět po roce závěrečné zkoušky adeptů na posuzovatele drůbeže. Na zkoušky bylo přizváno sedm adeptů na posuzovatele drůbeže a dva bývalí posuzovatelé drůbeže, kteří přerušili posuzovatelskou činnost a měli vykonat ověřovací praktickou zkoušku. Zkoušek se však zúčastnili pouze čtyři adepti, z nichž dva již měli složenou ústní část zkoušky a jeden z nich i druhou část zkoušky praktické. Ostatní adepti se zkoušek z neznámého důvodu nezúčastnili, přestože jeden z nich má již složenou ústní část. Z bývalých posuzovatelů se zúčastnil pouze jeden. Druhý se omluvil kvůli svému zdravotnímu stavu.
Zkušební komise byla již tradičně ve složení: př. Pavel - předseda, př. Štolba, př. Kalaš, př. Sedlák a př. Procházka.
V letošním roce pro mě byl docela problém vybrat výstavu pro vykonání praktické zkoušky, na které by byly zastoupeny všechny druhy posuzovaných zvířat a i různé skupiny plemen kura. Zkoušky se snažíme organizovat v termínu do konce července, aby případní noví posuzovatelé mohli již od podzimu, kdy je největší nápor posuzování na výstavách, samostatně posuzovat. Nakonec jsem vybral „Podpeperskou výstavu drobného zvířectva“ ve Velké Losenici. Předseda OO ČSCH Žďár nad Sázavou, předseda ZO ČSCH Velká Losenice a můj kamarád Václav Nedělka st. mi zde přislíbil pestrou směsici zvířat různých druhů a plemen v různé kvalitě, která vystavovatelé dovezou o den dříve, než byl původní zámysl. A svůj slib skutečně splnil, za což bych mu chtěl touto cestou velmi poděkovat. Pro praktickou část zkoušky jsme měli k dispozici tříčlenné kolekce čtyř plemen hus, čtyř plemen kachen, jedny krůty, perličky ve dvou barevných rázech, kolekci těžkého plemena kura, dále kolekce šesti středně těžkých plemen kura, sedmi lehkých plemen kura v několika zbarveních, kolekce plemen kura se zvláštní tvářností, kolekce čtyř středně těžkých zdrobnělých plemen kura, kolekce zdrobnělých plemen kura se zvláštní tvářností a kolekce tří původních zakrslých plemen kura. Z vlastních zdrojů jsme dovezli pouze několik kusů bojovných plemen kura, aby průřez plemeny byl úplný. Znamená to, že adepti mohli své znalosti předvést na širokém spektru druhů, plemen a barevných rázů drůbeže.
V pátek 23. 7. dopoledne zkušební komise posoudila celou výstavu a pečlivě vybrala zvířata vhodná pro praktickou část zkoušky adeptů na posuzovatele drůbeže. Uchazeči o post posuzovatele drůbeže se sešli ve dvanáct hodin a zkoušky mohli začít.
Praktická zkouška na posuzovatele drůbeže se skládá ze dvou částí. Od letošního roku jsou malinko upravená pravidla pro složení této části zkoušky. První částí praktické zkoušky je posouzení 20 zvířat pohledem v klecích či voliérách a určení jejich hlavních vad a předností, tak jak se dají zjistit na první pohled. V této části musí být ke zdárnému složení zkoušky dosaženo 18 bodů z 20 možných. Zkouška má trvat jednu hodinu.
Druhou částí praktické zkoušky je kompletní posouzení dvanácti vybraných zvířat včetně vyplnění oceňovacích lístků. Vyplněné oceňovací lístky se bodují 0 – 3 body. Je nutné dosáhnout minimálně 22 bodů z 36 možných, přičemž maximálně 2 oceňovací lístky mohou být hodnoceny 0 body. Časový limit pro vykonání zkoušky je také jedna hodina.
Kritéria pro vykonání obou částí praktické zkoušky jsou poměrně tolerantní a zkušební komisaři jsou poměrně benevolentní k časovému limitu a nechají téměř vždy zkoušené zkoušku dokončit i po uplynutí doby předepsané ke zkoušce. Ale ani tak se bývalému posuzovateli a dvěma adeptům nepodařilo úspěšně složit ani jednu část praktické zkoušky na posuzovatele drůbeže. Tito zkoušení dosáhli v první části pouhých 14, 12,5 a 8,5 bodů a v druhé části jeden z nich18 bodů a 4 krát byly jeho oceňovací lístky hodnoceny 0. Další z nich dosáhl v druhé části16 bodů a 3 krát byly lístky hodnoceny 0 a nejslabší z adeptů získal pouhých 7 bodů a 7 krát byly jeho oceňovací lístky hodnoceny nulou, což je docela zoufalé. Úspěšný v obou částech zkoušky byl pouze jeden adept a v první části zkoušky další, který druhou část zdárně absolvoval již vloni. Poté bylo provedeno vyhodnocení praktické zkoušky, při kterém se každý ze zkoušených mohl podívat a zkontrolovat si v čem chyboval, případně se ohradit proti verdiktu.
Po vyhodnocení praktické zkoušky na výstavě jsme se všichni přesunuli do nedaleké Polničky, kde jsme měli v penzionu domluvené ubytování, stravu a školící místnost pro provedení teoretické části zkoušky. Vše nám opět zajistil Václav Nedělka.
Po večeři jsme pokračovali ústní teoretickou zkouškou, kterou měli vykonat dva z přítomných adeptů. Při ústní zkoušce odpovídají adepti na deset otázek, na něž si mohou dopředu podle jakési osnovy, alespoň rámcově, připravit odpovědi. Otázky jsou ze všeobecných drůbežnických a posuzovatelských znalostí, jako je posuzovací systém v ČR, hodnocení vad a předností zvířat, hodnocení hmotnosti, posuzování zvířat různých věkových kategorií, udělování cen na výstavách, pojmy používané v drůbežnictví, základy genetiky, líhnutí drůbeže, výživa drůbeže atp. Jednotlivé odpovědi se hodnotí 3 – 0 body, takže zkoušený může dosáhnout 30 bodů a k úspěšnému složení mu jich stačí pouze 15, což je padesátiprocentní znalost dané problematiky. Ústní zkouška trvá také jednu hodinu. Při ústní zkoušce sice uspěli oba adepti, i když některé znalosti jsme z nich museli, jak se říká, „páčit“. Docela mě zarazily velmi slabé znalosti z oblasti základů genetiky a především výživy drůbeže včetně rozdělení, využití a významu živin, vitaminů a minerálních látek v organismu, což považuji za základní vědomosti, které by měl znát každý chovatel drůbeže. Navíc jsou to otázky, na které se chovatelská veřejnost velmi často ptá a posuzovatel by měl být, coby největší odborník v oboru, schopen na ně fundovaně odpovědět.
V sobotu 24. 7. po snídani jsme se vrhli na druhou část teoretické zkoušky – na písemný test. Test tvoří 135 otázek. Adepti mají za úkol vybrat správnou odpověď na otázky ze tří možností, 11 krát určit podle známek v oceňovacím lístku fiktivního zvířete výslednou třídu a jeho bodové ohodnocení a na konec posoudit 9 perokreseb s přidělením známek do jednotlivých pozic oceňovacího lístku. Tento test je nutné zpracovat za hodinu a půl a ke zdárnému dokončení musí být dosaženo minimálně 100 správných odpovědí, což je poměrně vysoké procento neúspěšnosti - více jak jedna čtvrtina. Test je poměrně náročný, a proto je nutné se na něj intenzivním studiem dobře připravit. Jinak to prostě nejde. Neúspěchem v testu skončili dva adepti. Další dva jej absolvovali úspěšně, čímž se probojovali až k samému úspěšnému složení celé zkoušky na posuzovatele drůbeže. Po vyhodnocení testů měli opět adepti možnost podívat se, v čem chybovali.
Po vyhodnocení testů následoval oběd a po obědě vyhodnocení celých zkoušek na posuzovatele drůbeže. A jak tyto nakonec dopadly? Bývalý posuzovatel zcela neprospěl, jeden adept neprospěl, ale od loňska má za sebou ústní zkoušku, další adept prospěl pouze v ústní zkoušce. Jeden adept složil s výsledkem „prospěl“ všechny čtyři části zkoušky a další z adeptů první část praktické zkoušky a test, které mu chyběly k úspěšnému složení celé zkoušky.
Dva úspěšní adepti po celou dobu kurzu adeptů na posuzovatele drůbeže vynikali hlubokým zájmem o danou problematiku, nelitovali volného času, věnovali se teoretické přípravě, nelitovali peněz za telefonní hovory, pokud se potřebovali poradit o nějakém problému nebo něčemu nerozuměli, nebylo jim zatěžko vážit několik set kilometrů dlouhou cestu, aby se něčemu novému přiučili, prostě šli za svým cílem, takže mě jejich úspěch ani moc nepřekvapil.
Úspěšným složením zkoušky na posuzovatele drůbeže se tedy řady našeho Sboru posuzovatelů drůbeže rozrostly o dva nové posuzovatele drůbeže. Jsou jimi Tadeáš Jokiel z Českého Těšína - Mistřovic a Marián Lipowski z Písku u Jablunkova. Blahopřejme novým posuzovatelům. Ať se jim v jejich činnosti daří.
Touto cestou bych chtěl ještě jednou apelovat na všechny adepty na posuzovatele drůbeže a i na nové uchazeče o „adeptování“, aby nepodceňovali teoretickou přípravu na vykonání závěrečných zkoušek, které jsou opravdu velmi náročné, a bez intenzivního studia celé problematiky posuzování, ale i všeobecné drůbežářské problematiky, jako je výživa, základy genetiky, anatomie, fyziologie atp. je téměř nemožné je zdárně složit. Také nezapomínejme, že praxe jde ruku v ruce s teorií, takže pokud nemáte znalosti teoretické, jen těžko z vás bude dobrý praktik a posuzovatel. Při závěrečných zkouškách může sice velkou roli sehrát i nervozita, ale osobně se domnívám, že kdo je připraven, není překvapen.
Na samý závěr tohoto povídání bych chtěl ještě jednou moc poděkovat Vaškovi Nedělkovi, jehož zásluhou jsme mohli zkoušky uspořádat na velmi pestře obsazené výstavě, a který nám zajistil ubytování, stravování, možnost nerušených teoretických zkoušek, prostě velmi výrazně napomohl ke zdárnému a velmi příjemnému průběhu celých závěrečných zkoušek adeptů na posuzovatele drůbeže.
 
 

Náhledy fotografií ze složky Závěrečné zkoušky adeptů 2010