Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednání ÚOK CHD č.2/2009

30. 3. 2009

 

 

Zápis č. 2/2009

z operativního jednání ÚOK CHD a výboru posuzovatelů drůbeže, které se konalo dne 28. února 2009 v Čáslavi, a to v rámci školení posuzovatelů drůbeže.

 

 

 

Přítomni:    J. Bayer, P. Hrubeš, Ing. R. Konrád, J. Král, I. Pavel, M. Procházka, A. Sedlák, Ing. F. Šonka, L. Štolba, J. Vilhelm, E. Stejskalová

Omluven:  M. Hertl  

 

 

PROGRAM:  1. Úvod, upřesnění úkolů v rámci ÚOK CHD

                      2. Posuzování drůbeže

                      3. Různé, diskuse, závěr

 

Ad 1)  Úvod, upřesnění úkolů v rámci ÚOK CHD

   Po úvodu se přistoupilo k rozdělení úkolů v rámci nové ÚOK CHD. Uznávací řízení zůstává i nadále na krajských garantech. Ing. František Šonka nastínil svoje představy, po krátkém prodiskutování byly úkoly rozděleny následovně:

-          Ing. František Šonka, předseda ÚOK CHD (místopředseda Rady PKD) – propagace, kluby;

-          Ing. Richard Konrád, místopředseda ÚOK CHD – Plemenná kniha drůbeže, genetické zdroje, plemenářská legislativa, financování odbornosti;

-          Jaroslav Bayer – výstavnictví, zájezdy na výstavy, spolupráce se slovenskými chovateli;

-          Miloslav Procházka – příprava adeptů, práce s mládeží;

-          Josef Vilhelm – kluby;

-          Peter Žuffa, odborný spolupracovník – zastupování českých drůbežářů v EE.

   Plemenná kniha se ze zákona netýká jenom členů ČSCH (protože drůbež patří mezi hospodářská zvířata), proto bylo projednáno, že zájemci o zařazení do Plemenné knihy drůbeže, kteří nejsou členy ČSCH, popřípadě chovatelé genetických zdrojů (nečlenové ČSCH), budou platit do společného rozpočtu ÚOK CHD a Rady Plemenné knihy drůbeže vyšší poplatek. Zpracováním návrhu „finančního řádu“ jednak pro jednotlivé chovatele (nečleny ČSCH), tak i firmy, byl pověřen Ing. Richard Konrád. Návrh bude přenesen na příštím jednání. Rovněž bylo ujednáno, že uznávací řízení kontrolovaných chovů se bude konat vždy jen v sudém roku. Stávající chovy budou mít možnost zažádat o opětovné uznání na výstavách, zcela nové kontrolované chovy se budou pouze v sudých letech uznávat přímo v chovech.

   Jaroslav Bayer byl pověřen, aby dojednal za příhodných finančních podmínek společné školení českých a slovenských posuzovatelů. Termín – říjen 2009, místo konání na moravské nebo slovenské straně hranic. Školení nebude povinné, pouze pro zájemce, tématem bude posuzování na Evropské výstavě v Nitře, účastníci absolvují školení, jež bude de facto i společenskou akcí, na vlastní náklady.

   Vzhledem k tomu, že chovatelé postrádají pořádání dřívějších nákupních trhů drůbeže (a zorganizování obdobné akce by bylo v současnosti finančně náročné) jednali účastníci

schůze o pořádání obdobné akce v rámci jiné velké výstavy. Jako příhodné se jeví uspořádání celostátní výstavy mladé drůbeže, a to v rámci  zářijové výstavy mláďat králíků v Lysé nad Labem. Ing. Richard Konrád byl pověřen, aby celou záležitost projednal s Výstavištěm Lysá nad Labem, s.r.o. a s ÚOK CHK. (Výstava mladé drůbeže by byla pořádána v režii Výstaviště Lysá nad Labem, s.r.o.)

   Účastníci jednání se ještě vrátili k Ústřední volební konferenci delegátů odbornosti chovatelů drůbeže, která se konala dne 31. ledna 2009 v Praze. Znovu shrnuli kroky, které vedly k tomu, že delegátům klubů bylo dovoleno hlasovat na konferencích odbornosti:

-          Nejde o nějakou revoltu nebo záměrné popírání Stanov ČSCH. Vše bylo před vlastní konferencí projednáno. Na konferenci navíc byli jako hosté dva členové ÚV ČSCH (z toho jeden člen legislativní komise).

-          Jedním z důvodů, proč delegáti klubů chovatelů drůbeže hlasují (a také volí) na konferenci odbornosti, je to, že v posledních letech byla zaznamenána nízká účast delegátů OO ČSCH, konference vinou toho byly na hranici usnášeníschopnosti.

-          Hlavním důvodem je umožnit delegátům klubů hlasovat o odborných věcech. Na konferencích se neprojednávají majetkové otázky ČSCH, svazové finance atd., jedná se o odborných záležitostech, ke kterým mají zástupci klubů zpravidla blíže než delegáti OO ČSCH. (Argument, že někteří chovatelé jsou díky delegátům klubů de facto na konferenci zastoupeni dvakrát, je jistě na místě. Váha jednotlivých hlasů na konferenci odbornosti je však nestejná už jen vinou toho, že delegáti některých okresů zastupují několik stovek chovatelů, kdežto delegáti z jiných okresů jen několik desítek chovatelů. Argument, že některé kluby ani nepracují je samozřejmě také pravdivý. Ovšem pořádně nepracují ani některé OO ČSCH.)

-          Je třeba zdůraznit, že odbornost chovatelů drůbeže nikdy neusilovala a ani neusiluje o to, aby delegáti klubů měli právo hlasovat na Valné hromadě ČSCH. Vždy bylo jednáno pouze o možnosti hlasovat na konferenci odbornosti chovatelů drůbeže, kde se projednávají odborné věci.

USNESENÍ 09/2/1/1: Byly rozděleny jednotlivé úkoly v rámci ÚOK CHD (viz výše).

                           09/2/1/2:  Ing. Richard Konrád zpracuje do příštího jednání nový finanční řád PKD, v němž budou zahrnuty poplatky pro nečleny ČSCH.

                           09/2/1/3:  Uznávací řízení stávajících i nových kontrolovaných chovů se bude konat pouze jedenkrát za dva roky (v sudých letech).

                           09/2/1/4:  Jaroslav Bayer zorganizuje na říjen 2009 školení pro zájemce z řad českých a slovenských posuz. drůbeže, téma „Posuzování na EV“.

                           09/2/1/5:  Ing. Richard Konrád projedná s Výstavištěm Lysá nad Labem, s.r.o. a s ÚOK CHK možnost pořádat v rámci letošní CV mláďat králíků i CV mladé drůbeže.

                           09/2/1/6:  ÚOK CHD upřesnila důvody, proč delegáti klubů mohou hlasovat na konferencích odbornosti chovatelů drůbeže (viz výše).

 

Ad 2)  K posuzování drůbeže

   Jednání byl přítomen i nově zvolený výbor sboru posuzovatelů drůbeže ve složení: Ivan Pavel – předseda, Pavel Hrubeš, Jiří Král, Alois Sedlák, Ladislav Štolba. Ivan Pavel uvedl, že – ačkoliv to nepovažuje za správné – přestane rozporovat 15% zdanění posudečného a označení posuzovatele za funkcionáře a bere dané rozhodnutí jako „bernou minci“. V případě, že ZO ČSCH budou odvádět srážkovou daň, nemusí posuzovatelé hradit silniční daň.

   Dále se jednalo o úpravě posudečného, aby odměny za posouzení drůbeže byly srovnatelné s odměnami za posouzení králíků a holubů. Posouzení jednoho ks drůbeže tak po úpravě vyjde na 8,15 Kč (u králíků 8,33 Kč). Bylo odsouhlaseno následující. Koeficienty pro přepočet kusů (ks) jednotlivých druhů drůbeže na normokusy (nks):

slepice – 1,0; perličky – 1,0; křepelky – 1,0; kachny – 1,5; pižmovky – 1,5; krůty – 2,0; husy – 2,0. Odměna za posouzení: do normy 80 nks – 650 Kč; nad normu do 100 nks –á 12 Kč; nad 100 nks – 650 Kč; za přepočet na soutěžní body – 2 Kč/ks; vedoucí posuzovatelů (celkem 3-6 posuzovatelů) – 150 Kč; vedoucí posuzovatelů (celkem 7 a více posuzovatelů) – 650 Kč. Platí od 1. května 2009.

  Poté byla projednána závažná situace ohledně nevážení drůbeže na výstavách. Neustále je poukazováno na nepořádek ve Svazu, ale řada závažných nedostatků začíná už v ZO ČSCH. Vážení je dle Vzorníku plemen drůbeže – který je brán jako norma – povinné. Před deseti lety bylo naprosto samozřejmé, že drůbež byla zvážená, dnes je opak pravdou (králíci jsou zváženi a nikdo se tomu nepodivuje). Bylo rozhodnuto následující: pořadatelé výstav jsou povinni drůbež vážit (nebo zajistit, aby chovatelé dodali na výstavu drůbež zváženou). Pokud nebude drůbež zvážena, posuzovatelé nesmějí posuzovat, organizátoři mu hradí cestovné a základní normu. Bude-li posuzovatel posuzovat na výstavě, kde není drůbež zvážena, bude mu odebrán posuzovatelský průkaz.  Platí od 1. května 2009.     

  Účastníci jednání hovořili o zkouškách adeptů na posuzovatele drůbeže. Bylo rozhodnuto, že při příštích zkouškách adepti pohledově zhodnotí celou normu, pět vybraných zvířat pak udělají kompletně.

   Na program dne přišlo i udělení dalších titulů na Celostátní výstavě drobného zvířectva – zvažováno bylo i udělení titulu „Mistr České republiky“.

USNESENÍ 09/2/2/1: Od 1.5.2009 dochází k úpravě posudečného za posouzení drůb. (viz výše).

                     09/2/2/2: Od 1.5.2009 musí být drůbež na výstavě zvážena. Jestli drůbež nebude zvážena, nesmí posuzovatel posuzovat, jinak mu bude odebrán posuzovatelský průkaz. (viz výše).

                     09/2/2/3: Při příštích zkouškách adepti pohledově zhodnotí celou normu a poté pět kusů vybrané drůbeže kompletně.

                 

 

Ad 3)  Různé, diskuse, závěr 

   Znovu se na program jednání dostaly nánožní kroužky pro drůbež. Každým rokem jsou nějaké nesrovnalosti – jednou barva kroužků, poté čitelnost značení nebo praskání kroužků. Na rok 2009 měly být vyrobeny bílé kroužky. Jejich zbarvení je ale mírně našedlé. Členové ÚOK CHD projednají možnost zadat výrobu kroužků v zahraničí.

USNESENÍ 09/2/3/1: Členové ÚOK CHD projednají možnost zadat výrobu nánožních kroužků na drůbež v zahraničí.

 

 

Jednání bylo poté ukončeno.

 

                                                      Ing. František ŠONKA, v.r.

                                                           předseda ÚOK CHD

                                                          

                                                               Ivan PAVEL, v.r.

                                         předseda výboru sboru posuzovatelů drůbeže

 

Zapsala – Eliška Stejskalová