Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápis č. 3/2009 z jednání RPKD s ÚOKCHD

13. 5. 2009

Zápis č. 3/2009

ze společného jednání Rady Plemenné knihy drůbeže a Ústřední odborné komise chovatelů drůbeže, které se konalo dne 21. dubna 2009 v Praze.

Přítomni: M. Hertl, P. Hrubeš, I. Pavel, M. Procházka, Ing. I. Prombergerová, PhD., Ing. Z. Soukupová, CSc., Ing. E. Stejskalová, Ing. F. Šonka, Prof. Ing. E. Tůmová, CSc., J. Vilhelm

Omluveni: J. Bayer, Ing. R. Konrád, Ing. J. Kratochvíl, CSc.


PROGRAM: 1. Úvod, kontrola usnesení z minulého jednání

                     2. Doporučené ceny násadových vajec a mladé drůbeže

                     3. Plán činnosti na rok  2009

                     4. Různé, diskuse, závěr

 

Ad 1)  Úvod, kontrola usnesení z minulého jednání

   Jednání zahájila Prof. Ing. Eva Tůmová, CSc., předsedkyně Rady Plemenné knihy drůbeže. Schválení finančního řádu Plemenné knihy drůbeže bylo odloženo (z důvodu omluvené nepřítomnosti Ing. Richarda Konráda) na příští jednání. V usnesení z minulého jednání byl upraven údaj -  při zkouškách adepti kompletně zhodnotí deset kusů drůbeže.

   Ohledně úpravy nánožních kroužků na drůbež jednal Ivan Zábrana s výrobcem kroužků Miroslavem Zelinou, z uvedeného jednání byl pořízen zápis. Ohledně praskání kroužků bylo navrženo řešení – vyztužit kroužky vel. 27 a 24 zevnitř kovovým plátkem. Několik chovatelů krůt již obdrželo vzorky kroužků (dva typy vyztužení) a testují je ve svém chovu. Testování ukáže, která varianta vyztužení bude použita. Bylo uvedeno, že každoročně se zvyšuje množství drobných doobjednávek – se službou v takovém rozsahu nelze u zahraničního výrobce počítat.

   Dále se jednalo ohledně barvy kroužků. (Výrobce Miroslav Zelina od Ivana Zábrany obdržel vzorky kroužků všech šesti barev užívaných německým výrobcem.) Po širší diskusi, týkající se především zbarvení českých kroužků, bylo ujednáno následující:

-       na rok 2010 budou vyztuženy kroužky vel. 27, 24 a 22;

-       vyztužené budou všechny kroužky velikostí 27, 24 a 22, nikoliv jenom některé kroužky pro vybrané chovy;

-       navýšení ceny kroužků těchto třech velikostí se promítne do ceny všech kroužků, tedy i těch, které vyztužené nejsou (aby byla cena jednotná);

-       barevně budou kroužky odpovídat kroužkům od německého výrobce (dle dodaných vzorků);

-       ve smlouvě bude uvedeno, že kroužky budou odebírány alespoň tři roky (nikoliv na původně uvedených deset let).

USNESENÍ 09/3/1/1: Návrh finančního řádu PKD, zpracovaný Ing. Richardem Konrádem, bude projednaný na příštím jednání. Mění se usnesení č. 09/2/2/3 na: adepti kompletně zhodnotí 10 kusů vybrané drůbeže.

                       09/3/1/2: Ohledně nánožních kroužků na drůbež bylo ujednáno: viz výše.

                        

 

Ad 2)  Doporučené ceny násadových vajec a mladé drůbeže  

   Návrhy cen dodaly tyto kluby: Klub chovatelů českých hus, českých plemen slepic, chocholaté drůbeže, krůt a perliček, leghornek, maransek, plymutek, sasexek, velsumek, vodní drůbeže a zakrslé drůbeže. Bylo konstatováno, že na cenu násadových vajec a mladé drůbeže jednotlivých plemen má vliv vzácnost plemene, snáška, důležité je stanovisko klubu..., jedná se o ceny smluvní. Rámcově byly stanoveny tyto orientační ceny.

 

DRUH DRŮBEŽE

NÁSADOVÉ VEJCE

orientační cena Kč/ks

TŘÍDENNÍ MLÁĎE

orientační cena Kč/ks

Kur

10

20

Perlička

10

20

Křepelka

5

10

Krůta

50

100

Kachna

20

40

Pižmovka

20

40

Husa

50

150

 

USNESENÍ: 09/3/2/1: Byly schváleny orientační ceny násadových vajec a mladé drůbeže- viz výše.  

 

  Ad 3)  Plán činnosti na rok 2009

   Doladěn byl plán činnosti na zbývající část roku 2009. Červen (Zoopark Vyškov) – jednání ÚOK CHD, září (Praha) – jednání ÚOK CHD, prosinec (Praha) – společné jednání Rady PKD a ÚOK CHD.

USNESENÍ 09/3/3/1: Plán činnosti zbývající část roku 2009: viz výše.

 

Ad 4)  Různé, diskuse, závěr

   Miloslav Procházka, nový člen ÚOK CHD pověřený prací s dětmi a mládeží, referoval o nově pojaté výuce adeptů na posuzovatele drůbeže. Domácí úkoly budou umístěny na webu: www.adepti.estranky.cz

Při zpracování úkolů se budou adepti hned vědět, odpovídají-li správně.

   Dále bylo jednáno ke stížnostem na posuzovatele – mnohdy nelze (bez prohlédnutí zvířete) zjistit, jestli posuzovatel učinil či neučinil chybu.

   Byl předložen standard (ve francouzštině) plemena Gournay, které bylo dovezeno do České republiky. Standard musí být předložen i s překladem do českého jazyka, což se nestalo. Dokud nebude toto plemeno (nebo jakékoliv jiné nově dovezené) proškoleno na školení, je na posuzovateli, jestli se rozhodne zvířata posoudit nebo ne.

   Klub chovatelů maransek požádal o poskytnutí obvyklého příspěvku nově založeným klubům, příspěvek byl schválen.

   Jednáno bylo ke zkouškám adeptů na posuzovatele – ty se budou konat 15. a 16. května 2009 při výstavě ve Slaném (ke zkouškám jsou přizváni – Peter Čanecký, Marian Lipowski, Václav Philipp, Jaroslav Vadlejch).

   Kluby nahlásí termíny konání VČS. Vzhledem ke kritické situaci v populaci zdrobnělých českých slepic bude Klubu chovatelů českých plemen slepic zaslán dopis s dotazem, jak klub tuto situaci vidí a jaké navrhuje řešení.

   MVDr. Ludvíku Bělohlávkovi byl zaslán dopis, že mu byla, vzhledem k tomu, že se třikrát neúčastnil školení posuzovatelů, pozastavena činnost.

    Miloslav Hertl, nový předseda revizní komise, podrobně informoval o plánu činnosti RK – navštívit některé kontrolované chovy, kluby, informoval o tom, že RK zjišťovala, kolik posuzovatelů bere časopis Chovatel, informoval také o nepoměru finančních prostředků poskytovaných na genetické zdroje českých hus a českých slepic a snaze toto řešit.

   Zápisy z jednání budou, aby se omezilo zbytečné rozesílání pošty, zveřejňovány (v novinové podobě) v časopise Chovatel a na svazovém webu: www.cschdz.cz (Týká se i informací pro kluby a posuzovatele – pokud se nebude jednat o nějaké neodkladné záležitosti.)

USNESENÍ 09/3/4/1: Při dovozu nových plemen do ČR musí být ÚOK CHD přeložen původní standard společně s českým překladem. Do doby, než bude plemeno probráno na školení, není povinnost zvířata posuzovat na  výstavách.

                     09/3/4/2: Miloslav Procházka, pověřený prací s mládeží, zahájil výuku adeptů (zpracování domácích úkolů) prostřednictvím webu:    www.adepti.estranky.cz

                     09/3/4/3: Nově založený Klub chovatelů maransek dostane obvyklý příspěvek pro nově vzniklý klub.

                     09/3/4/4/ Zkoušky adeptů na posuzovatele se budou konat 15.-16 května 2009 na výstavě ve Slaném. Ke zkouškám jdou – P. Čanecký, M. Lipowski, V. Philipp, J. Vadlejch.

                    09/3/4/5:  Kluby nahlásí termín konání VČS, Klub chovatelů českých plemen slepic bude kontaktován, jaké navrhuje řešení ohledně kritické situace  v populaci zdrobnělých českých slepic.

                     09/3/4/6:   MVDr. Ludvík Bělohlávek byl písemně vyrozuměn, že mu byla pozastavena posuzovatelská činnost (třikrát nebyl na školení posuzovatelů).

                     09/3/4/7:    Členové jednání berou na vědomí podnětné návrhy předsedy RK.

                     09/3/4/8:   Zápisy z jednání budou zveřejňovány (v novinové podobě) v časopise Chovatel a na webu: www.cschdz.cz (týká se i informací pro kluby a posuzovatele).

 

 

                                                  Prof. Ing. Eva Tůmová, CSs., v.r.

                                                          předsedkyně Rady PKD

 

                                                           Ing. František Šonka, v.r.

                                                                předseda ÚOK CHD

 

 

Zapsala – Eliška Stejskalová